Square of Subtleties – voorstel Inti Hernandez voor het Vredenburgplein in Utrecht

Square of Subtleties horizontal

Voor het Vredenburgplein in Utrecht stelt Inti Hernandez een ontmoetingsplek voor die multifunctioneel is voor deze dynamische locatie. De stadsvloer loopt subtiel over in een grote achthoekige vorm. De geglazuurde bakstenen in verschillende kleuren geven de plaats een warme uitstraling. Onderweg staan twee trapsgewijs opgebouwde zitelementen tegenover elkaar waar men kan eten en drinken, ontspannen en met elkaar in gesprek raken. Eén heeft de ronde vormen van een cirkel, de ander de rechte lijnen van een vierkant. In het midden van het kunstwerk, tussen de twee zitelementen in, staat een drinkfontein. Net als de vloer is deze achthoekig en brengt zo de ronde en rechte vormen samen. De afvoer van de drinkfontein bestaat uit acht hoofdletters en vormen samen het woord LIEFDEVOL.

Dit kunstwerk is ontworpen om een ontmoetingsplek te zijn, een herkenningspunt, die de centrale functie van het plein versterkt; een plek waar mensen graag naartoe gaan.

02 Square of Subtleties Inti Hernandez cutout

Inti Hernandez (Cuba, 1976) ziet kunst als een middel om mensen bij elkaar te brengen. Daarbij maakt hij gebruik van vormen en elementen die voor iedereen herkenbaar en begrijpelijk zijn. Hij laat zich inspireren door architectuur en vormgeving en zoekt naar manieren om zijn kunst onderdeel te maken van het dagelijks leven.

www.intihernandez.com

front_presentationArtventures heeft het onderzoek en technische uitwerking voor deze schetsopdracht uitgevoerd. Het voorstel is om de basisstructuur uit te voeren in Portugees graniet. De bakstenenbestrating wordt door een Nederlandse bakstenenfabrikant speciaal in de gewenste kleuren gebakken, waarvan een deel van de bakstenen van een glazuurlaag wordt voorzien. De drinkfontein wordt als een bronzensculptuur gemaakt: voorzien van een ‘intelligent’ drinkwater systeem.

De toegepaste materialen zijn van monumentale kwaliteit en zullen met de tijd alleen maar mooier worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s