FOOTPRINT

FOOTPRINT

Als onderdeel van de Halve Zolenpad –kunstroute is het sculptuur “Footprint” van beeldend kunstenaar Harald Vlugt geplaatst langs de route, net buiten het dorp Raamsdonk. Vlugt heeft voor beide kanten van het fietspad een sculptuur ontworpen dat speelt met, en eer doet aan het rijke verleden van de voormalige industriële treinspoor-route; het Halve Zolenpad.

De twee spiegelbeeldige sculpturen staan links en rechts van het fietspad op een iets hoger gelegen deel en vormen zo een poort voor Raamsdonk. De naar elkaar gekeerde zoolvormen zijn op grote afstand en vanuit alle windrichtingen te zien.

Met de fiets aanrijdend op Raamsdonk is het net of er een 30 meter lange gigantische reus in het landschap ligt te rusten in het gras. In de sculpturen is een tekening van het historische landschap tussen Raamsdonkveer en Geertruidenberg te zien waarbij het specifieke slagenlandschap goed zichtbaar is. Tevens zien we twee naar elkaar toerijdende klassieke stoomlocomotieven die verwijzen naar de historische Halve Zolenpad spoorlijn.

DSC_4526 INTERNETHet gebruikte materiaal, geërodeerde Corten staal, verwijst naar de spoorrails waarover het materiaal voor de schoenenindustrie aan en af werd gevoerd.

Bijzonder voor het ontstaan van dit kunstwerk is de vermenging van de handmatige werkwijze van Harald Vlugt en het computer gestuurd snijden van de zware stalen vormen. Uitgangspunt was het behoud van de ´hand´ van de kunstenaar in het eindresultaat. Vlugt vervaardigde handmatig een collage (zijn specialiteit), via digitale fotografie zijn deze ‘vertaald’ naar autocad om hiermee de CNC snijmachine aan te sturen.

Het aldus ontstane ‘bouwpakket’ is door het las- en constructiebedrijf afgewerkt met geheel doorlopende lasnaden. Het eindresultaat, met de op termijn gevormde roesthuid van het corten staal, is een mooie uniforme en tijdbestendige sculptuur.

De kunstwerken zijn, onder regie van Robbert Jan Blekemolen, vervaardigd door bedrijven uit de regio. Dit heeft geresulteerd in een uiterst plezierige samenwerking en een bijzonder kunstwerk.

Dank aan de mensen van HMT bouwtechniek, Snijtechniek Brabant, BSmetaal uit Raamsdonkveer en Goorbergh Geotechniek en Brefu uit Breda.


Titel: “Footprint”

Kunstenaar: Harald Vlugt ( NL 1957 )

Jaar: Juni 2016

Afmeting: 2 maal 500 cm hoog en 200 cm breed ,

Materiaal: Corten staal, 10 mm.

Opdrachtgever: Gemeente Geertruidenberg 

Technische uitvoering/begeleiding: Robbert Jan Blekemolen ( Artventures )

Projectleider Halvezolen –kunstprojecten: Jos Wilbrink, Senior projectleider BKKC

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s